32,4504$% -0.15
34,8290€% -0.66
40,7959£% -0.56
2.441,26%0,23
2.337,84%0,27
9.915,62%2,05
2073149฿%0.9095
Hükümet, 1 Temmuz’dan itibaren konut kiralarındaki yüzde 25 kira artışı sınırının kaldırıldığını duyurdu.
Devam eden yüksek enflasyona karşı konut kiracılarını korumak amacıyla son iki yıldır uygulanan tavan, yıllık kira artışını yüzde 25 ile sınırladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir televizyon programında Haziran 2022’de uygulamaya konulan bu geçici tedbirin kısa vadeli rahatlama amaçlı olduğunu ve artık süresinin dolacağını doğrulamıştı.
Yeni kira artışı tavandan önce olduğu gibi 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ortalamasına göre yapılacak.
Konut fiyat istatistikleri platformunun genel müdürü Gökmen Öğüt, piyasanın düzenleme sonrası istikrara kavuşması için zamana ihtiyacı olduğunu vurguladı. “Düzenlemenin kaldırılması sektörü önemli ölçüde etkileyecek. Piyasanın dengesini bulmasını bekliyoruz” dedi.
Bu arada kiralarda enflasyona göre düzeltilmiş artış yüzde 50 ile sınırlı kalıyor. İstanbul’da ortalama kira artarak 20 bin liraya (610 dolar) ulaştı.
Benzer şekilde Ankara ve İzmir’de ortalama kiralar sırasıyla 17.000 ve 19.000 liraya ulaştı.
Yüzde 25 kira artışı sınırlamasının geçerli olduğu dönemde ev sahipleri ile kiracılar arasında yaygın anlaşmazlıklara yol açtı.
Ev sahipleri, bölgelerinde artan kiralar karşısında yüzde 25’lik artışı “haksız” bir sınır olarak gördü. Ayrıca tek ev kirasıyla geçimlerini sağladıklarını belirten ev sahipleri, enflasyon ortamında zor günler geçirdiklerini söyledi.
Gayrimenkul hukuku uzmanı Hasan Ceran, yargı sisteminin artık ev sahiplerinin kiraları önceki yüzde 25 sınırının üzerine çıkarmaya çalıştığı davalarla sıklıkla ilgilendiğini açıkladı.
Ceran, “Mayıs 2023 itibarıyla 12 aylık TÜFE ortalaması yüzde 62,51 oldu” dedi. “Ev sahipleri kiraları bu oranda artırırsa, kiracıların üzerindeki mali yük büyük olacaktır.”
Ceran, anlaşmazlıkların çoğunlukla davaya yol açtığını, arabuluculuk süreçlerinin yaygınlaştığını sözlerine ekledi.
Ev sahipleri, mahkeme onayına bağlı olarak ancak kira süresinin beş yılı aşması durumunda TÜFE oranının üzerinde artış talebinde bulunabiliyor.
Yeni kira sözleşmeleri TÜFE ortalamasına sıkı sıkıya bağlı kalacak ve bu rakamın ötesinde artışlara izin verilmeyecek. Ancak ev sahipleri ve kiracılar zorluklarla karşılaşmaya devam ediyor.
Hukuk uzmanları, yüzde 25’lik üst sınır kaldırıldığında anlaşmazlıkların büyük olasılıkla artacağını öngörüyor.
Avukat Umut Metin, “1 Temmuz’dan itibaren ev sahipleri kiraları TÜFE’ye göre ayarlayabilecek, bu da önceki sınırın çok üzerinde artış potansiyeline yol açacak” dedi.
“Ekonomik gerçeklere uyum sağlarken adil uygulamaların sağlanması piyasa istikrarı için hayati öneme sahiptir” diye ekledi.
Türkiye gri listeden çıktı! İşte son gelişmeler