32,4504$% -0.15
34,8290€% -0.66
40,7959£% -0.56
2.441,26%0,23
2.337,84%0,27
9.915,62%2,05
2073149฿%0.9095
Yumurta alerjisi olanlar nasıl beslenmeli? Yumurta alerjiniz varsa kaçınmanız gereken yiyecekler ve tüketebileceğiniz gıdalar şunlardır…
Yumurta alerjisi özellikle çocukları etkiler. Alerjisi olanlar sadece kızarmış veya çırpılmış yumurtalardan değil, diğer birçok gıdadan da uzak durmalıdır. Alerjik kişilerin dikkatli olması gereken nokta burasıdır.
Yumurta alerjisi olan kişiler genellikle yumurtanın herhangi bir türünden uzak durmalıdır. Yumurtalar çeşitli yemeklerde kullanılabildiğinden bu genellikle bir zorluktur.
Yumurta sadece krep, ekmek, tatlı gibi ürünlerden değil beklemeyeceğimiz ürünlerde de yer alabilir. Yumurta, teknolojik özellikleri nedeniyle gıda endüstrisinde popüler bir katkı maddesidir ve çeşitli işlenmiş gıdalarda kullanılır. Örneğin eriştelerde bağlayıcı madde olarak, soslarda emülgatör olarak görev yaparlar. Bisküvilere ve bezelere kabarıklık katarlar.
Yumurta akı şarabın incelmesi için kullanılabilir ve tavuk yumurtasından elde edilen lizozim antimikrobiyal etkisi nedeniyle koruyucu görevi görür.
Aşağıdaki tablo, gizli alerjen olarak yumurta içerebilecek gıdalara genel bir bakış sunmaktadır:
İşte, yasak ürünler!
Mayonez, sürülebilir ürünler, soslar, hazır çorbalar, puding, çikolata, nugat, kurabiye, hamur işleri, hazır yemekler, özel salatalar, hazır yemek baharat ve karışımları, hazır içecekler, içecek tozu, bebek maması, makarna, unlu mamuller, köfte, patates ve ürünleri, galeta unu ve ürünleri, sosis, dondurma, et ürünleri, kabartma tozu ve benzerleri, beze, bisküvi, pamuk şeker, peynir, bira, ekmek, tatlılar, şarap, likör, meyve suyu, et suyu ve et jölesi.
Alerjisi olanlar için yalnızca yiyecekler potansiyel risk oluşturmaz:
Bazı aşılar, ilaçlar, pastil ve kozmetik ürünlerinde tavuk ve yumurta bileşenleri bulunmaktadır.
Peki, yumurta alerjisi olanlar nasıl beslenmeli?
Yumurtalar mükemmel bir protein, biyotin, kolin, selenyum, molibden, iyot, pantotenik asit ve B12 vitamini kaynağıdır. Yumurtayı diyetinizden çıkarıyorsanız, alternatif olarak aşağıdaki gıdaları tüketebilirsiniz:
Protein: Et, kümes hayvanları, balık, süt ürünleri, fasulye ve baklagiller, fındık ve tohumlar
Biotin: Badem, tatlı patates, soğan, yulaf, domates
Kolin: Hindi, sığır eti, domuz eti, somon, fasulye ve baklagiller, kinoa, shiitake mantarı, karides
Selenyum: Brezilya fıstığı, domuz eti, kümes hayvanları, buğday, sığır eti, ton balığı, ayçiçeği çekirdeği, kuzu eti, balık ve kabuklu deniz ürünleri, arpa
Molibden: Fasulye ve baklagiller, tam tahıllar
İyot: Deniz yosunu, balık ve deniz ürünleri, süt ürünleri, iyotlu tuz
Pantotenik asit (B5): Sığır eti, ayçiçeği çekirdeği, hindi, tavuk, kuzu eti, shiitake mantarı, mercimek
B12 Vitamini: Sığır eti, kuzu eti, hindi, kabuklu deniz ürünleri ve balık, domuz eti, güçlendirilmiş işlenmiş gıdalar, süt ürünleri.
Anksiyete Belirtileri Nelerdir?