DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

STERLİN

40,7959£% -0.56

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ONS

2.337,84%0,27

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2073149฿%0.9095

a

Yeni nesil girişimler Türk çayı turizmini canlandırıyor

Karadeniz, yeni oluşan girişimcilik modeliyle Türk çayı üretimine farklı bir yön vererek turizmi de canlandırıyor.

Karadeniz, yeni oluşan girişimcilik modeliyle Türk çayı üretimine farklı bir yön vererek turizmi de canlandırıyor.

Türkiye’nin Karadeniz kıyısı, yeni oluşan girişimcilik modeliyle, ünlü çay üretim yolculuğunu derinlemesine inceleyen çeşitli atölyeler aracılığıyla uluslararası turistlerin ilgisini çekiyor.

Türk Çayı Turizmi Canlandı

Bu atölyelerde katılımcılara Rize başta olmak üzere Karadeniz’in yemyeşil çay tarlalarından özenli paketleme aşamalarına kadar uzanan karmaşık sürece kapsamlı bir bakış sunuluyor.

Katılımcılar arasında, Türkiye’den sipariş ettikleri butik çayın yolculuğundan etkilenen Hollandalı çift Christina Kierner ve Johannes Kierner de vardı ve Amsterdam’dan Rize’ye kadar yaklaşık 4.000 kilometre yol kat ettiler.

Ellili yaşlarındaki çift, çay bahçelerinde elle çay hasadı yapıyor ve ardından atölyede “siyah”, “oolong” ve “yeşil” çeşitler üretiyor. Kiener çifti, 35. evlilik yıl dönümlerini de hazırladıkları çayları paylaşarak kutladı.

Bölgeye yaptığı açılış ziyaretinden çok etkilenen Christina Kierner, “Bundan önce çay ve Türkiye hakkında çok az bilgim vardı. Önceki anlayışlarımla şu anki anlayışlarım arasındaki derin farkı fark ettim. Çay üretmek kutsal bir meslek, ciddi bir çaba ve özveri gerektiriyor” dedi.

Johannes Kierner, “Türkiye’ye olan aşinalığım büyük ölçüde Marmara Bölgesi ile sınırlıydı; Rize haritada sadece bir isimdi. Buradaki çay odaklı arayışımız beni derinden etkiledi.” diye ekledi.

Eşiyle birlikte Avusturya’da çay dükkanı işleten grup rehberi Seda Algün, yabancılardan sık sık üretim süreçleriyle ilgili sorular aldıklarını belirtti.

Algün, “Dün hasadımızı soldurduk, bugün sardık, şimdi mayalanacak, sonra fırında kurutacak, sonra tadına bakacağız. Misafirlerimiz buraya bilgilerini derinleştirmek için gelen çay tutkunları.Türk çayı ne yazık ki öncelikli olarak yurtdışında yaşayan Türkler tarafından tanınıyor. Yabancılar Türk çayını çok az tanıyor, çoğunlukla kalitesiz olarak algılıyorlar. Amacımız bu algıyı değiştirmek. Gerçekten sıra dışı, kaliteli, el yapımı çaylarımız var” diye konuştu.

Rize’nin çay ihracatı, resmi rakamlara göre 2023’te yüzde 29 oranında dikkat çekici bir artış göstererek toplam 10,2 milyon dolara ulaştı.

Rize’nin çay üretimi ve ihracatı her geçen yıl artmaya devam ederken, en fazla talep Belçika, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve ABD’den geliyor.

Rize, Ocak-Aralık 2023 döneminde Belçika’ya 2.021 ton çay ihraç ederek 8 milyon dolar gelir elde etti.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Fitch Türkiye’nin 2024 yılı ekonomik büyüme tahminini yükseltti

casino siteleri onwin hack forum