DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

STERLİN

40,7959£% -0.56

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ONS

2.337,84%0,27

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2073149฿%0.9095

a

Uzmanlar uyarıyor: Türkiye’de ‘bitki göçü’ yaşanıyor

İklim değişikliğinin Türkiye de dahil olmak üzere dünya çapında bitki türlerinin göçünü yönlendirdiği açıklandı. Türkiye’de ‘bitki göçü’ yaşanıyor…

İklim değişikliğinin Türkiye de dahil olmak üzere dünya çapında bitki türlerinin göçünü yönlendirdiği açıklandı. Türkiye’de ‘bitki göçü’ yaşanıyor…

Yardımcı Doçent Sibel Day, bitki üretim modelinin iklim değişikliğine yanıt olarak değişmesi gerektiğini ve farklı ülkelerin bunu başarmak için çeşitli yaklaşımlar kullandığını açıkladı.

Türkiye’de Bitki Göçü Yaşanıyor

Bu ortak soruna yanıt olarak bitkilerin ülke genelindeki diğer uygun bölgelere göç ettiğini belirten Day, “Örneğin kuraklığa daha dayanıklı bitki türleri kurak bölgelere taşınabilir. Bu, bitki göçünü etkili bir şekilde kolaylaştıracaktır” diye konuştu.

Tohum çimlenmesi konusunda, yılın belirli zamanlarında sıcaklık değişimi nedeniyle bunun sürdürülmesinin zorlaşabileceğini ekleyerek, belirli bir sıcaklığın sağlanması gerektiğini söyleyen Uzman Day, “Yağmura bağlı olarak ekim tarihlerimizi ileri veya geri ayarlamamız gerekebilir. Tüm bu faktörler dikkate alınmalıdır.”

“Ancak, üreticiler ve çiftçiler bu değişen iklim koşullarına uyum sağlamalıdır. Özellikle bitkinin çiçeklenme dönemleri olağanüstü yüksek sıcaklık dönemlerine denk geldiği için gübreleme olumsuz etkileniyor. Aynı zamanda, fotosentez durma noktasına geldiğinde, şiddetli sıcaklıklar bitki verimliliğinde bir azalmaya da yol açabilir.”

“Özellikle şimdi, tropikal iklime benzer hava koşulları yaşamaya başlıyoruz” diye konuştu ve alternatif bitki örtüsüne geçmenin önemine şu sözlerle değindi: “Bu konuda araştırma yapmak ve diğer ülkelerde yetiştirilen bitkilerin Türkiye’ye nasıl uyum sağlayabileceğini incelemek gerekiyor.”

Uzmana göre, özellikle yılın bu zamanında ayçiçekleri hastalıklarla ve yılın bu zamanındaki sıcaktan kaynaklanan büyüme hasarlarıyla mücadele ediyor.

“Ayrıca, aynı alanda yetiştirildikleri için ayçiçekleri sıklıkla zararlılara ve hastalıklara maruz kalıyor. Buna olası bir çözüm, alternatif yağ bitkileri yetiştirmektir” önerilerinde bulunan Day, ayrıca, bitki verimsizliğini önlemek için çiftçilere belirli alternatif bitki türlerini önermenin yanı sıra, konuyla ilgili farkındalığı artırmak için tanıtım faaliyetleri uygulanmasının gerekliliğini vurguladı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yusuf Demir ise, Karadeniz dışındaki bölgelerin 2050 yılına kadar Türkiye’nin ortalama yıllık yağışında yüzde 10’luk bir düşüş görmesinin beklendiği konusunda uyardı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye küresel yabancı yatırım payını 2028’e kadar artırmayı hedefliyor

casino siteleri onwin hack forum