DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

STERLİN

40,7959£% -0.56

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ONS

2.337,84%0,27

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2073149฿%0.9095

a

Uzmanlar sıcak hava dalgasını doğal afet olarak tanımlıyor

Son yıllarda şiddetini artıran sıcak hava dalgaları uzmanlar tarafından 'doğan afet' olarak tanımlanmaya başladı.

Son yıllarda şiddetini artıran sıcak hava dalgaları uzmanlar tarafından ‘doğan afet’ olarak tanımlanmaya başladı.

Uzmanlar, şiddetli bir sıcak hava dalgasının yaşandığı Türkiye’de yüksek sıcaklıkların da tıpkı soğuklar gibi doğal afet olarak değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Sıcak Havalar da Doğal Afet Sayılmalı

Ülke genelinde ortalama sıcaklıklar 38-39 santigrat dereceye ulaştı. Ancak Basra Körfezi ve Afrika’dan gelen yüksek nem ve sıcaklığın da etkisiyle hissedilen sıcaklık 50 dereceye kadar çıkıyor.

Bunaltıcı sıcaklık özellikle İstanbul’un batı kesimlerinde ve diğer metropol bölgelerde hissediliyor; burada gölge eksikliği ve beton yapıların varlığı rahatsızlığı artırıyor.

İstanbul’da yağmur bekleniyor ve bir miktar nefes aldıracak, ancak yüksek nem devam edecek ve bu da rahatlamanın kısa ömürlü olmasına neden olacak.

İklim bilimci Mikdat Kadıoğlu uzun süredir sıcak havanın büyük bir felaket olarak kabul edilmesi gerektiğini savunuyordu.

Kadıoğlu Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Aşırı soğuklar gibi sıcak havaları da felaket saymak lazım” dedi ve sıcak havanın “sessiz bir felaket” olduğunu söyledi. İşte, Kadıoğlu’nun o açıklamaları:

“Dünyada başta deprem olmak üzere 31 doğal afet var ama Türkiye’de kuraklık afet sayılmıyor. Bu nedenle sıcak hava dalgası da felaket olarak değerlendirilmiyor. Ancak sıcak hava dalgası sessiz bir felakettir. Sebep olduğu yıkım deprem gibi topyekûn ve görünmez değildir. Bireysel ölümlerden kimsenin haberi yok.”

Psikiyatrist Arif Verimli de gazeteye verdiği röportajda aynı duyguları dile getirdi.

“Eğer bugünlerde kendinizi daha agresif, mutsuz, tedirgin ve kaygılı hissediyorsanız dikkatli olun. İnsan vücudunun optimal iç sıcaklığı 36,4 santigrat derecedir. Yüksek sıcaklıklar başlangıçta halsizlik, baş ağrısı, kramp, baş dönmesi ve uykusuzluk gibi semptomlara neden olur, ancak daha ciddi etkilere sahip olabilir. Kalp daha çok çalışır, hızını dakikada 50’den 70’e çıkarır ve solunum hızı vücudun artan oksijen ihtiyacını karşılamak için artar” diye konuşan Verimli, bunun zihinsel sağlık sorunlarını şiddetlendirebileceğini, saldırganlığın, kaygının, huzursuzluğun ve hatta panik atakların artmasına yol açabileceğini ekledi.

Verimli, hastalara derin nefes almalarını, bol su içmelerini ve güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalarını tavsiye etti.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İsrail açıklaması: “Böyle bir zulümden…”

casino siteleri onwin hack forum