32,4504$% -0.15
34,8290€% -0.66
40,7959£% -0.56
2.441,26%0,23
2.337,84%0,27
9.915,62%2,05
2073149฿%0.9095
Brüksel’de düzenlenen panelde Türkiye’nin AB’nin güvenliği ve savunmasında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. İşte, panelden öne çıkan başlıklar!
Türkiye’nin AB Büyükelçisi Faruk Kaymakçı, Türkiye’nin gelişmiş savunma sanayisinin bloğun caydırıcılığını artırabileceğini söyledi.
Brüksel’de düzenlenen bir panelde, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin güvenliği ve savunmasında kritik bir rol oynadığı vurgulandı.
AB’nin karşı karşıya olduğu jeopolitik zorluklar ve AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğinin ele alındığı panelde
Türkiye’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakçı’nın yanı sıra Türkiye’den ve Avrupa’dan siyasetçiler ve akademisyenler de katıldı.
Kaymakçı, Ukrayna’daki savaş başta olmak üzere devam eden çatışmalar bağlamında Türkiye’nin önemini vurguladı.
AB üyeliği adayı ve NATO müttefiki Türkiye’nin, 27 ülkeden oluşan bloğun savunma ve güvenliği için vazgeçilmez olduğunu da sözlerine ekledi.
Ayrıca Türkiye’nin son dönemde savunma sanayiinde kaydettiği ilerlemelerin AB açısından stratejik değerini artıracağına dikkat çekti.
Kaymakçı, AB’nin caydırıcılığının yetersiz olduğunu ve bu yetersizliğin Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığına katkıda bulunduğunu söyledi.
Türkiye’nin AB’nin güvenliği ve savunma stratejisine entegre edilmesinin bu açığı kapatabileceğini savundu ve savunma projelerinde bloğun karşılıklı güven ve esnekliğe ihtiyacı olduğunu vurguladı.
AB odaklı Ekonomik Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye’nin ortak misyonlara katılarak ve ekonomi, göç ve yeşil dönüşüm gibi alanlarda stratejik özerkliğini destekleyerek, Türkiye’nin AB’nin güvenliği savunmasındaki önemli rolünü yinelediğini söyledi.
Ayrıca Türkiye’nin AB’ye entegrasyon ve üyelik hedefine olan inancını da teyit etti.
AB Dış Eylem Servisi’nden Baiba Aleksejuka-Tavaresa, Ukrayna savaşı nedeniyle AB’nin savunma stratejisinde gelişen dinamikleri kabul ederek, ortak çıkarlar doğrultusunda Türkiye-AB işbirliği potansiyelini vurguladı.
Tavaresa, siyasi farklılıkların işbirliğini engellememesi gerektiğini ve Karadeniz bölgesini ve Afrika’yı yakın işbirliği için potansiyel alanlar olarak gösterdiğini belirtti.
Panele katılan uzmanlar, Ankara’nın deneyiminden faydalanmak için ABD, AB ve Türkiye arasında üçlü diyalog gibi girişimler yapılmasını önerdi.
Ayrıca Avrupa projesinin gelecekteki başarısı için AB’nin Türkiye ile ilişkilerini dengelemesi gerektiğinin altını çizdiler.
İstanbul Marmara Üniversitesi’nden akademisyen Münevver Cebeci, AB’nin Türkiye’yi ötekileştirmesinin ikili ilişkilerde güvensizliğe yol açtığını söyledi. Bloğun diğer ülkelerle ilişkilerdeki tavrını değiştirmesi gerektiğini öne sürdü.
Cebeci, “AB’nin Türkiye ile ilişkilerinde doğru dengeyi bulması gerekiyor” dedi.
Sabancı Üniversitesi’nden Meltem Müftüler-Baç, gelecekteki bölgesel istikrar açısından Ankara’nın AB’nin güvenlik, ekonomik ve askeri dinamiklerindeki temel rolünün göz ardı edilemeyeceğini vurguladı.
Erdoğan Özel görüşmesinin tarihi belli oldu