DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

STERLİN

40,7959£% -0.56

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ONS

2.337,84%0,27

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2073149฿%0.9095

a

Türkiye gri listeden çıktı! İşte son gelişmeler

Türkiye gri listeden çıktı: Uluslararası mali suç gözlemcisi Mali Eylem Görev Gücü (FATF), 28 Haziran'da Türkiye'yi özel inceleme gerektiren ülkeler "gri listesinden" çıkardı.

Türkiye gri listeden çıktı: Uluslararası mali suç gözlemcisi Mali Eylem Görev Gücü (FATF), 28 Haziran’da Türkiye’yi özel inceleme gerektiren ülkeler “gri listesinden” çıkardı.

Türkiye Gri Listeden Çıktı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, FATF’ın uzun süredir beklenen ve yabancı yatırımları hızlandırması beklenen bir hamle olan Türkiye’nin kaldırılmasına ilişkin resmi açıklaması öncesinde X hesabından “Başardık” diye yazdı.

Türkiye, kara para aklama ve terörün finansmanı endişeleri nedeniyle 2021 yılında “gri listeye” indirildi. Son hamle, FATF ekibinin bu endişelerin giderilmesinde kaydedilen ilerlemeyi değerlendirmek üzere Türk yetkililerle yaptığı toplantıların ardından geldi.

Paris merkezli kurum, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kara para aklamayı önleme ve terörizmin finansmanıyla mücadele rejimini iyileştirmede “önemli ilerleme” kaydettiğini ve “artık FATF’in artan izleme sürecine tabi olmadığını” belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sosyal medya paylaşımında, bu gelişmenin uluslararası yatırımcıların ülkenin finansal sistemine olan güvenini önemli ölçüde artırdığını söyledi.

“Karar hem mali sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçlar doğuracaktır” diyen Yılmaz, kararın uluslararası sermaye akışını hızlandırmasının ve borçlanma maliyetleri üzerinde olumlu bir etki yaratmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, listeden çıkmak için alınan tedbirlerin adalet, içişleri ve adalet bakanlıkları ile ortak çalışmaların sonucu olduğu belirtildi.

Hürriyet gazetesine konuşan bir uzman, Türkiye’nin FATF’ın listeden çıkarılması için belirlediği 40 kritere uymak için büyük çaba gösterdiğine dikkat çekerek, ülkenin politikalarının güven oluşturmada başarılı olduğunu vurguladı.

“Gri listeden çıkmanın olumlu etkilerini kısa ve orta vadede göreceğiz. Bildiğiniz gibi uluslararası yatırım fonlarının önemli bir kısmı daha önce mevzuat kısıtlamaları nedeniyle gri listede yer alan ülkelere yatırım yapamıyordu” diyen Uzman Erkan Kork şunları söyledi:

“Son kararla artık fonlar Türkiye’ye yatırım yapabilecek. Bunun önemli bir sermaye akışını tetikleyeceğine inanıyorum.”

FATF, Şubat ayında Türkiye’nin “eylem planını büyük ölçüde tamamladığını” ve yerinde değerlendirme yapılmasını gerektirdiğini söyledi. Geçtiğimiz ay Türkiye’de ülkenin kara para aklama ve yasa dışı finansmana karşı aldığı önlemleri değerlendirmek üzere görüşmelerde bulunulmuştu.

Bu hafta TBMM, çabaların bir parçası olarak kripto varlıklarını kapsayan mevzuatı kabul etti. Tasarıya göre, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluş ve faaliyete geçmeden önce Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izin alması gerekiyor.

40 üye ülkeden oluşan uluslararası bir kuruluş olan FATF, mali suçlarla ilgili algılanan riskler nedeniyle daha fazla incelemeye ihtiyaç duyduklarını belirterek, yaklaşık iki düzine ülkeyi “gri listede” sınıflandırıyor.

Şubat ayında FATF, kara para aklamayla mücadele ve terörizmin finansmanıyla mücadele tedbirlerindeki gelişmeleri takdir ederek Birleşik Arap Emirlikleri’ni bu listeden çıkardı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye hidroelektrik kapasitesini artıran ilk 10 ülke arasında

casino siteleri onwin hack forum