32,4504$% -0.15
34,8290€% -0.66
40,7959£% -0.56
2.441,26%0,23
2.337,84%0,27
9.915,62%2,05
2073149฿%0.9095
Anayasa Mahkemesi (AYM) CHP’nin dilekçesi üzerine, başıboş köpeklerin ele alınmasını düzenleyen tartışmalı Sokak hayvanları yasasına itiraz eden davayı görmeyi kabul etti.
CHP, hayvan hakları ve çevre için anayasal korumaları ihlal ettiğini savunduğu yeni yasanın 17 maddesinden 16’sının iptalini talep ederek 15 Ağustos’ta başvuruda bulundu.
Temmuz ayında hararetli tartışmaların ardından kabul edilen yasa, “tedavisi mümkün olmayan, akut ve bulaşıcı hastalıklara” yakalanan veya tehlikeli olduğu düşünülen köpeklerin ötenazisine izin veren hükümler içeriyor.
CHP milletvekili Gökhan Günaydın, Anayasa Mahkemesi binası önünde yaptığı açıklamada, yasanın hükümlerinin hayvan hakları, kamu yararı ve uluslararası anlaşmalarla çeliştiğini ve bunları “devletin temel amaç ve görevlerine aykırı” olarak nitelendirdi.
Mahkeme, ön incelemesini 5 Eylül’de tamamladı ve davayı daha sonraki bir tarihte esasına göre görüşecek.
Ötenazi maddesi, parlamento tartışmaları sırasında değiştirilmiş olsa da, yasanın en tartışmalı yönü olmaya devam ediyor.
Başlangıçta, yasa tehlikeli köpeklerin ötenazisine izin veriyordu, ancak son versiyon aynı uygulamaya dolaylı olarak izin veren Veterinerlik Yasası’na atıfta bulunuyor.
Hayvan hakları grupları da dahil olmak üzere muhalifler, hayvanların uyutulması maddesinin tamamen kaldırılması gerektiğini savunuyor.
Tartışmanın yanı sıra, Sokak hayvanları yasası yerel yönetimlerin 2028 yılına kadar hayvan barınakları kurmasını ve mevcut olanları iyileştirmesini, bütçelerinin bir kısmını başıboş hayvanların bakımı için ayırmasını zorunlu kılıyor.
Mevzuat ayrıca, hayvanların evlat edinilene kadar refahını sağlamak için gönüllü kuruluşlarla işbirliği için yönergeler belirliyor.
Dava, yasanın anayasal korumaları ihlal edip etmediğini inceleyecek ve bu ihlallerin Türk yasaları sınırları içinde izin verilebilir olup olmadığını belirleyecek.
MSB Duyurdu: Irak’ın Kuzeyinde 5 Terörist Etkisiz Hale Getirildi