32,4504$% -0.15
34,8290€% -0.66
40,7959£% -0.56
2.441,26%0,23
2.337,84%0,27
9.915,62%2,05
2073149฿%0.9095
Sokak hayvanlarına yönelik tartışmalı yeni yasa tasarısının ardından, sokak hayvanlarının toplu olarak öldürülmesinde rahatsız edici bir artış yaşanmasının ardından, her kesimden siyasetçiler yaygın zulme karşı seslerini yükseltiyor.
Hürriyet gazetesinin haberine göre, bu eleştiriler son zamanlarda sosyal medyada ortaya çıkan Ankara, Niğde ve Edirne illerindeki hayvanlara yönelik işkence ve öldürme görüntülerine yanıt olarak geldi.
Siyasiler sokak hayvanlarının toplu katliamına karşı seslerini yükseltiyor
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tartışmalı konu hakkında yorum yaparak, “Bu yasa tasarısında bu tür olayları haklı çıkaracak hiçbir hüküm yer almıyor. 2004 ve 2021’de uyguladığımız yasal düzenlemeler, bu tür eylemlerin sonuçlarını belirliyor” diye konuştu.
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci de açıklamalarında bakanın duygularını dile getirdi.
“Bu yasa masum hayvanları katletmek için çıkarılmadı. Bu, hayvan hayatını korumayı amaçlayan bir yasa, öldürülmelerini kolaylaştırmayı değil. Kirişci, “Bu, kitlesel imha yasası değil” diye vurguladı.
Bu arada, yasayı “katliam yasası” olarak nitelendiren ve yasa tasarısına en başından beri karşı çıktıklarını belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, yaşananları şiddetle kınayarak, yetkililere sokak hayvanlarına yönelik zulme son vermeleri çağrısında bulundu.
“Hepimiz köpeklerin vurulduğu, dövüldüğü, zehirlendiği, barınaklarda aç bırakıldığı ve toplu mezarlara gömüldüğü korkunç görüntüleri gördük. Hiçbir yasa veya ahlaki gerekçe bu tür eylemleri onaylayamaz” dedi.
Bulut, bu tür olayları önceden tahmin ettiklerini ve yetkilileri yasa tasarısını aceleye getirmemeleri konusunda uyardıklarını hatırlattı.
“‘Katliam Yasası’nın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız. Anayasa Mahkemesi’nin infazın derhal durdurulması yönündeki kararını bekliyoruz.”
Tartışmalı yasa tasarısındaki ötenazi maddesi ülke çapında aylarca süren hararetli tartışmalara ve protestolara yol açtı. Yasa tasarısı, bir veterinerin “insanların ve hayvanların yaşamı veya sağlığı için tehlike oluşturmaları, kontrol edilemeyen olumsuz davranışlar sergilemeleri, bulaşıcı veya tedavi edilemez bir hastalıkları olması veya evlat edinilmelerinin yasak olması” durumunda köpekleri ötenazi yapmaya karar vermesini içeriyor.
Ancak komite görüşmeleri sırasında ötenazi terimi tekliften çıkarıldı ve bunun yerine aynı kavramı kapsayan Veterinerlik Yasası’na bir atıf eklendi.
Çanakkale’de orman yangını çıktı! İşte bölgede son durum