DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

STERLİN

40,7959£% -0.56

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ONS

2.337,84%0,27

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2073149฿%0.9095

a

Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ yüksek hapis cezasına çarptırıldı

Kobani davasında karar çıktı: HDP eski başkanı ve yöneticisi Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ için yüksek hapis kararı verildi.

Kobani Davasında Yeni Gelişme: Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ için Hapis Cezası Kesinleşti

Halkların Demokratik Partisi‘nin (HDP) eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, 2014 yılında Türkiye’nin doğusunda ölümcül çatışmalara yol açan protestolarla ilgili olaylardan kaynaklanan davada ağır hapis cezalarına çarptırıldı.

Demirtaş 42 yıl, Yüksekdağ ise 30 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Haklarındaki suçlamalar arasında “devletin bütünlüğünü bozmak” gibi suçlar da yer alıyor.

16 Mayıs’ta aralarında Kürt yanlısı HDP’nin yönetici ve siyasetçilerinin de bulunduğu toplam 108 kişinin yer aldığı davada, 29 ayrı suçlamayla 38 ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebi de görüldü.

Ankara Adliyesi‘nde görülen duruşmada Demirtaş, devletin birliğini ve toprak bütünlüğünü bozmaya yardım etmek, suç işlemeye tahrik etmek, terör örgütü propagandası yapmak ve halkı itaatsizliğe tahrik etmek gibi birçok suçtan mahkum edildi.

Mahkeme ayrıca Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk süresinin uzatılmasına karar verdi.

Benzer şekilde Figen Yüksekdağ, halka açık toplantılara ilişkin yasalara muhalefet ve seçimle ilgili ihlaller de dahil olmak üzere birçok suçtan mahkum edildi.

Terör örgütü üyeliği suçundan 12’şer yıl hapis cezasına çarptırılanlar arasında eski eşbaşkan Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel de yer aldı. Ancak her ikisine de tahliye hakkı verildi.

Altan Tan, Ayhan Bilgen, Aysel Tuğluk, Beyza Üstün, Bircan Yorulmaz, Can Memiş ve Sırrı Süreyya Önder’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi beraat etti.

Duruşmaya aralarında HDP’nin halefi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Partisi) ve ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) de bulunduğu çeşitli siyasi partilerden heyetlerin yanı sıra uluslararası gözlemciler, milletvekilleri, avukatlar ve destekçiler katıldı.

Yaygın olarak “Kobani davası” olarak anılan dava, Arapça adı Ayn el-Arab olarak da bilinen Suriye kentinde IŞİD krizinin ardından 2014 yılında yaşanan büyük çaplı protestolardan kaynaklandı.

2014 yılında başlayan soruşturma, Ekim 2020’de 17 HDP’linin tutuklanmasıyla sonuçlandı. O tarihten bu yana 30’un üzerinde duruşma gerçekleşti.

Yaklaşık sekiz yıldır tutuklu bulunan Demirtaş, geçen Aralık ayındaki açılış savunmasında suçlamaları reddetmiş ve mahkemenin kararının “halkın vicdanında pek olası olmadığını” ileri sürmüştü.

Demirtaş hakkında 2016 yılından bu yana 30’dan fazla davada birleştirilen yüzlerce dava açıldı.

HDP ise Türkiye, ABD ve AB tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK ile bağlantılı olduğu iddiası nedeniyle kapatma davasıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ata Emre Akman’ın katili kim? Ailesinden yürek burkan sözler

casino siteleri onwin hack forum