DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

STERLİN

40,7959£% -0.56

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ONS

2.337,84%0,27

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2073149฿%0.9095

a

Meclis sokak hayvanları yasa tasarısını kabul etti

Sokak hayvanları yasa tasarısı oy çokluğuyla TBMM'de kabul edildi. İşte detaylar!

Sokak hayvanları yasa tasarısı oy çokluğuyla TBMM’de kabul edildi. İşte detaylar!

TBMM eleştiriler ve protestolar arasında saatler süren tartışmaların ardından 30 Temmuz Salı günü başıboş köpeklerin ele alınmasıyla ilgili tartışmalı bir yasa tasarısını onayladı.

Sokak Hayvanları Yasa Tasarısı Kabul Edildi

AK Parti’nin 17 maddelik teklifi, geçen hafta komisyon onayı aldıktan sonra iki gün boyunca 28 saat süren müzakerelerin ardından genel kurul tarafından onaylandı.

Meclis’teki 594 üyeden 500’ü oylamaya katıldı, 275’i evet, 224’ü hayır ve bir kişi çekimser oy kullandı.

Aylarca süren hararetli tartışmalara ve protestolara yol açan ötenazi hakkındaki son gelişmeye göre, bir veteriner, “insanların ve hayvanların yaşamı veya sağlığı için tehlike oluşturmaları, kontrol edilemeyen olumsuz davranışlar sergilemeleri, bulaşıcı veya tedavi edilemez bir hastalıkları olması veya sahiplenilmeleri yasak olması” durumunda köpeklerin ötanazi yapılmasına karar verebilecek.

Ötenazi işlemi bir veteriner hekim tarafından veya onun gözetimi altında yapılmalıdır.

Sokak hayvanları yasası komite görüşmeleri sırasında, ötenazi terimi tekliften çıkarıldı ve bunun yerine aynı kavramı kapsayan Veterinerlik Yasası’na bir atıf eklendi.

Muhalefet, ötenazi kavramının tamamen kaldırılması gerektiğini ileri sürdü.

Muhalefet milletvekilleri, görüşmeler sırasında kırmızı eldivenler takarak ve “Kanlı Yasaya Hayır” yazılı pankartlar taşıyarak teklife karşı protesto gösterdi.

Aynı zamanda, sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları, hayvan hakları aktivistleri ve bazı CHP  üyeleri, tasarıya ötenazi maddesinin eklenmesine itiraz etmek için Ankara’da toplandılar.

Ötenazi hükmünün ötesinde, yasa, yerel yönetimlerin gönüllü kuruluşlarla işbirliği yaparak, sahiplenilene kadar başıboş hayvanlara bakmak ve tedavi etmek için hayvan barınakları kurmasını zorunlu kılıyor.

Bu barınaklara alınan köpekler, rehabilite edilip sahiplenilene kadar orada tutulacak, kediler ise Bakım ve tedavileri tamamlandıktan sonra orijinal yerlerine geri gönderilecekler.

Mevzuat, belediyelere 2028 yılı sonuna kadar yeterli hayvan barınağı kurma ve mevcut olanları iyileştirme, son bütçe gelirlerinin binde beşini sahiplenilene kadar sahipsiz hayvanların bakımı için ayırma yetkisi veriyor. Bu oran büyükşehir belediyelerinde binde üç olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu tahsis edilen miktarları aşan harcamaların yüzde 40’ını belediyelere geri aktaracak. Tahsis edilen fonlar başka amaçlarla yeniden kullanılamaz.

Caydırıcı bir önlem olarak, belirtilen fonları tahsis etmeyen veya fonları başka amaçlarla kullanmayan belediye başkanları ve belediye görevlileri altı aydan iki yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Sokak hayvanları yasası, evcil hayvan sahiplerine de sorumluluklar yüklüyor ve evcil hayvanları terk edenlere verilen para cezaları 2.000 liradan 60.000 liraya çıkarılıyor. Kedi ve köpek sahipleri, evcil hayvanlarını 31 Aralık 2025’e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kaydettirmek zorunda.

Yasa, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Oylamanın ardından Meclis 1 Ekim’e kadar tatile girdi.

CHP lideri Özgür Özel, oylama sonrası basına yaptığı açıklamada, yasaya Anayasa Mahkemesi’nde itiraz etmeyi planladığını duyurdu.

“Aşılanmış sokak köpekleri, kentsel ve vahşi ortamlar arasında kuduz gibi hastalıklara karşı bariyer görevi gördüğünden, bu yasa onları sokaklardan uzak tutarak önemli bir halk sağlığı riski oluşturuyor. Yasanın tamamını kapsamlı bir şekilde değerlendirip Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak yürütmenin durdurulmasını talep edeceğiz. Bu bizim görevimiz ve hızlı bir şekilde hareket edeceğiz” dedi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

MSB duyurdu: 13 PKK’lı terörist öldürüldü

casino siteleri onwin hack forum