32,4504$% -0.15
34,8290€% -0.66
40,7959£% -0.56
2.441,26%0,23
2.337,84%0,27
9.915,62%2,05
2073149฿%0.9095
Kefir faydaları nelerdir? Kefir besin değeri açısından hangi vitamin ve mineralleri içerir? İşte, daha sık kefir tüketmek için 10 sebep!
Kefir en sağlıklı kalsiyum ve probiyotik kaynaklarından biridir. Bu lezzetli içecek sağlık açısından pek çok yarara sahiptir. Fermente bir süt ürünü olan içecek, yoğurttan daha az, ayrandan daha sık kıvamlıdır. Kefir iyi bir kalsiyum kaynağıdır ve bağırsakları destekleyen probiyotik bakteriler açısından zengindir.
Bir porsiyon (250 ml) tam yağlı süt kefiri yaklaşık olarak şunları içerir:
Kefirin sağlığa en önemli 10 faydası şunlardır:
Besin açısından zengindir
Kefir dahil süt ürünleri biyolojik olarak kullanılabilir protein, yağ ve karbonhidrat açısından iyi kaynaklardır. Ayrıca değerli A, B, D ve K vitaminlerine ve kalsiyum mineraline de katkıda bulunurlar.
Yararlı bakteri ve biyoaktif madde kaynağı
Kefir, yoğurttan çok daha geniş ve çeşitli faydalı bakteri ve maya bileşiminden yararlanır. Bu mikroplar, sindirimi iyileştirmekten kolesterol seviyelerini düşürmeye kadar sağlığımıza çok sayıda faydası olan biyoaktif bileşiklerin üretilmesinden sorumludur.
Bakteriyel Enfeksiyona Karşı Koruyabilir
Kefirde bulunan bazı bakterilerin enfeksiyonlara karşı koruma sağladığına inanılmaktadır.
Kan Basıncını Düşürebilir
Çalışmalar, düzenli kefir tüketiminin yüksek tansiyonu olan kişiler için faydalı olabileceğini göstermektedir. Kefir faydaları kolesterol ve tansiyon üzerinde etkilidir.
Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilir
Kefirin, kan trigliseritlerini ve kolesterol seviyelerini yönetmeye yardımcı olmak da dahil olmak üzere kalp sağlığına başka faydaları da olabilir. Ancak bunu doğrulamak ve ilgili mekanizmaları açıklığa kavuşturmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Sindirimi İyileştirebilir
Bazı insanlar düzenli kefir tüketiminin potansiyel olarak çeşitli mikrobiyal içeriğinden dolayı sindirimi desteklediğini düşünmektedir. Bu faydalı bakteriler bağırsaktaki dengenin yeniden sağlanmasına ve sindirim sisteminin sağlığının ve fonksiyonunun iyileştirilmesine yardımcı olabilir.
Laktoz intoleransı olanlar için uygun olabilir
Kefirdeki laktik asit bakterileri, doğal süt şekeri olan laktozun parçalanmasından büyük ölçüde sorumludur, bu nedenle kefirin laktoz intoleransı olan kişiler tarafından tolere edilebileceğini gösteren bazı kanıtlar vardır. Ancak bunun sizinle alakalı olabileceğini düşünüyorsanız doktorunuza başvurmalısınız.
Kemik Sağlığını Geliştirebilir
Tam yağlı inek sütünden yapılan geleneksel kefir, kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum ve K2 vitamini açısından iyi bir kaynaktır. Yaşlandıkça kemiklerimizin yoğunluğu azalır, bu da özellikle menopoz sonrası kadınlarda osteoporoz ve kırık riskini artırabilir. Kefir faydaları, diğer süt ürünleriyle birlikte kemik sağlığını ve yoğunluğunu desteklemeye yardımcı olabilir.
İnflamasyonu Azaltabilir
Kronik inflamasyon, irritabl bağırsak hastalığı ve romatoid artrit dahil olmak üzere çok sayıda hastalık durumunun doğasında vardır. Probiyotiklerin anti-inflamatuar etkileri araştırmalarda geniş çapta rapor edilmiştir, ancak bu yeni ortaya çıkan bir araştırma alanıdır.
Bağışıklık Sistemi Üzerinde Düzenleyici Etkisi Olabilir
Yapılan çalışmalarda, kefir tüketmenin bağırsak bağışıklığını arttırdığı ve alerji ve astımla ilişkili inflamatuar yanıtı hafifletebileceği gösterilmiştir.
Tiktok Hesap Gizleme Nasıl Yapılır?