32,4504$% -0.15
34,8290€% -0.66
40,7959£% -0.56
2.441,26%0,23
2.337,84%0,27
9.915,62%2,05
2073149฿%0.9095
İstanbullu 56 yaşındaki iş kadını Aydan Özkan, Kayseri’deki Zile köyünün geleneksel kerpiç mimarisini korumak ve gelecek nesillere aktarmak için yuvaya geri döndü.
İstanbul’dan baba evi Kayseri’ye gelen girişimci Özkan, Türkiye’nin kerpiç mirasını Kayseri’de canlandırmak için memleketine döndü.
Girişimci Aydan Özkan, bu eşsiz kültürel mirası gelecek nesiller için canlı tutmak amacıyla yerel toprağı kullanarak bir “kerpiç deneme alanı” yaratıyor.
Özkan, 29 yaşında ilk kez Zile’yi ziyaret ettikten sonra, köydeki ailesinin eski evini restore etmeye başladı.
Beton binalardaki boğucu sıcaktan bıkmış olan Özkan, araştırmaları sayesinde kerpiç yapımının faydalarını keşfetti.
Atalarının topraklarına yaptığı sık ziyaretler, bölgenin kerpiç kültürünü korumak için harekete geçmesine ilham verdi.
Üniversite akademisyenleri ve yetenekli kerpiç ustalarıyla işbirliği yaparak Özkan, bir kerpiç deneme sahasının inşasına başladı.
Bu proje, hem köyün mimarisini korumayı hem de başkalarını kerpiç evlerin önemi konusunda eğitmeyi amaçlıyor.
Yaklaşık 3.000 metrekarelik alana yayılan saha, sempozyumlara ve çeşitli sanat atölyelerine ev sahipliği yapacak.
Sahadaki ilk kerpiç evin inşası tamamlanmak üzere.
Zile köyü, bazıları iyi durumda, bazıları ise onarıma ihtiyaç duyan 100’den fazla kerpiç eve ev sahipliği yapıyor.
Özkan, bu yapıların korunmasının önemini vurgulayarak şunları söyledi: “Amacımız bu evleri korumak. Artık eski evleri nasıl onaracağımızı, eklentiler yapacağımızı ve sıvama konusunda nasıl yardımcı olacağımızı biliyoruz. Sakinler evlerinin sahibi olmalı.”
Proje kapsamında, site, 12-14 Eylül tarihleri arasında Nuh Naci Yazgan Üniversitesi tarafından düzenlenen 11. Uluslararası Kerpiç Konferansı’nın teknik turuna ev sahipliği yapacak.
Sitede ayrıca UNESCO Türkiye Bilimsel Üyesi Profesör Bilge Işık rehberliğinde inşa edilen çağdaş bir kerpiç yapı da yer alacak.
Özkan, bu geleneksel inşaat yöntemi hakkında farkındalık yaratmak için yıllık bir Kerpiç festivali ve toplantılar düzenlemeyi planlıyor. Kerpiç yapıların atık üretmeden doğal olarak toprağa geri döndüğünü belirterek, kerpiç yapıların çevresel faydalarını vurguladı.
Özkan’ın uzun vadeli hedefi, Zile’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmesi ve gelecek nesiller için kerpiç kültürünün korunmasının sağlanması.
Rexx sinemasının kaderi yıkım anlaşmazlığı nedeniyle belirsiz