DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

STERLİN

40,7959£% -0.56

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ONS

2.337,84%0,27

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2073149฿%0.9095

a

Hukuk mezunlarına yönelik ilk mesleki yeterlilik sınavı

Türkiye'deki avukatların mesleki standartlarını yükseltmek amacıyla Türkiye'de 29 Eylül'de hukuk mezunlarına yönelik ilk mesleki yeterlilik sınavı başlatıldı.

Türkiye’deki avukatların mesleki standartlarını yükseltmek amacıyla Türkiye’de 29 Eylül’de hukuk mezunlarına yönelik ilk mesleki yeterlilik sınavı başlatıldı.

Hukuk mezunlarına yönelik ilk mesleki yeterlilik sınavı başlatıldı

Bu girişim, avukatların herhangi bir resmi sınava girmeden mezuniyetlerinden hemen sonra mesleklerine başlayabilmelerine olanak tanıyan önceki uygulamadan bir sapmayı ifade ediyor.

Hâkim ve savcı adayları zaten benzer bir sınava tabi tutulurken, avukatlar bu zorunluluktan muaf tutulmuş ve mezun olduklarında herhangi bir sınava girmeden mesleklerine başlamalarına olanak sağlanmıştı.

Bu önlem, son yıllarda hukuk fakültelerinin hızla genişlemesi ve her yıl binlerce mezunun avukatlık mesleğini tercih etmesi nedeniyle alındı.

Hem meslek örgütleri hem de Adalet Bakanlığı yetkilileri, uzun süredir “avukat enflasyonu” olarak adlandırdıkları durumun hukuk mesleğinin kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini dile getirerek endişelerini dile getiriyorlar.

Avukat, savcı veya hakim olarak kariyer yapabilmek için artık mezunların sınavda yeterli puanı almaları gerekiyor. Mesleki yeterliliği ölçmek ve geliştirmek amacıyla düzenlenen sınavlar, ülkenin 81 ilinden 17’sinde gerçekleştirildi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yazılı açıklamasında, “Adaylarımız sınavda gerekli puanı aldıkları takdirde mesleğe girmeye hak kazanacaklardır. Bu sayede hukuk sistemimizin hem niteliksel hem de niceliksel gücünü artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Tunç, hukuk fakültelerine öğrenci kabul kontenjanının düşürülmesi konusunda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile görüşmelerin sürdüğünü de açıkladı.

“Hukuk fakültelerinde alınan eğitimin hakimlerimiz, savcılarımız ve avukatlarımızın gelecekteki kariyerleri için ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Buna göre hukuk fakültelerine kabul standartlarını yükseltmek için çaba sarf edildi” ifadelerini kullanan Bakan Tunç, yıllık öğrenci alımlarının 190 binden 125 bine düştüğünü, daha fazla azalmanın düşünüldüğünü kaydetti.

Türkiye, üç yıl önce, aday hâkim ve savcıların uygulamalı dava analizleri yaptığı bir yargı akademisi kurarak, ülkenin yargıda mesleki standartları yükseltme konusundaki kararlılığını pekiştirmişti.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

15 yaşındaki Suriyeli çocuğun öldürülmesiyle ilgili 5 şüpheli tutuklandı

casino siteleri onwin hack forum