DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

STERLİN

40,7959£% -0.56

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ONS

2.337,84%0,27

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2073149฿%0.9095

a

Fosil yakıtlar İstanbul’daki hava kirliliğini artırdı

Fosil yakıtlar İstanbul'daki hava kirliliğini yüzde 3 oranında artırıyor.

Fosil yakıtlar İstanbul’daki hava kirliliğini yüzde 3 oranında artırıyor.

Akciğer kanserinin önde gelen nedenlerinden biri olan hava kirliliği, İstanbul’da 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 3 arttı.

Uzmanlar, bu kirliliğe en çok katkıda bulunanlar olarak trafik yoğunluğunu ve fosil yakıt kullanımını gösteriyor

Fosil yakıtlar İstanbul’daki hava kirliliğini artırdı

2023’te, erkeklerde akciğer kanseri oranının yüksek olmasıyla bilinen Türkiye’de yaklaşık 41.000 kişiye akciğer kanseri teşhisi konuldu.

Türk Toraks Derneği merkez yönetim kurulu üyesi Çağlar Çuhadaroğlu, “Sigara içmek akciğer kanserinin en önemli nedeni olmaya devam etse de, hava kirliliği giderek daha büyük bir katkıda bulunan olarak kabul ediliyor. İstanbul’un Yenibosna ilçesinde hava kirliliği yüzde 69,54 gibi şaşırtıcı bir oranda arttı. Yoğun trafik ve fosil yakıtlara bağımlılık, bu kirliliğin başlıca itici güçleridir” açıklamalarında bulundu.

Çuhadaroğlu, endüstriyel faaliyetler ve trafikten kaynaklanan partikül maddelerin solunum yollarına girip hücre hasarına ve iltihaplanmaya neden olabilen ince partiküller nedeniyle uzun vadeli hasar ve akciğer kanseri riskini önemli ölçüde artırdığını vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, hava kirliliği her yıl dünya çapında yaklaşık 7 milyon erken ölüme neden oluyor ve bu ölümlerin önemli bir kısmı akciğer kanserinden kaynaklanıyor.

Türk Toraks Derneği çalışma grubu başkanı Tuncay Göksel, “Çin, yılda 1,6 milyon yeni vaka ile akciğer kanseri vakalarında dünyada lider konumda, onu 226.000 yeni vaka ile ABD takip ediyor. Türkiye, erkeklerde akciğer kanseri oranının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor ve sigara hala vakaların yüzde 85’ini oluşturuyor.” dedi.

Türkiye’de akciğer kanseri teşhisi konulan kişilerin 34.000’i erkek, 7.000’i ise kadındı.

İstanbul Belediyesi’nden Önemli Adım

İlgili bir gelişmede, İstanbul Belediyesi, İstanbul İtfaiye Temiz Hava Solunum Cihazı Test ve Bakım Merkezi’ni faaliyete geçirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, açılış töreninde itfaiyecilerin hayatlarını koruyan ekipmanların bakımının önemini vurguladı. İmamoğlu, “İtfaiye teşkilatımızın hizmet kalitesi, cihaz ve ekipmanlarının tüm testlerden geçmesini sağlayarak artacaktır” dedi.

Yeni binada ayrıca 450 bar solunum tüpü hidrostatik test makinesi bulunuyor ve merkez, her beş yılda bir solunum tüplerini hidrostatik olarak test edecek, etiketleyecek ve testten geçemeyenleri kaldıracak.

Merkezde test ve onarım faaliyetlerinin yanı sıra bir yıkama odası ve tüp test odası da bulunuyor. Yıkama odasında, itfaiye istasyonlarından gelen kirli ve kullanılmış maskeler dezenfekte edilecek ve test cihazında kontrol edilecek. Tüm müdahalelere rağmen testi geçemeyen ekipmanlar kullanımdan kaldırılacak ve kayıt altına alınacak.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Mahkeme Kapadokya’daki kalkınma planlarını durdurdu

onwin