DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

STERLİN

40,7959£% -0.56

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ONS

2.337,84%0,27

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2073149฿%0.9095

a

Eriyen buzullar Dünya’nın dönüşünü yavaşlatıyor

Bilim insanlarının son araştırması ürküttü: Eriyen buzullar Dünya'nın dönüşünü yavaşlatıyor!

Bilim insanlarının son araştırması ürküttü: Eriyen buzullar Dünya’nın dönüşünü yavaşlatıyor!

İklim krizi söz konusu olduğunda zamanın çok önemli olduğu iyi biliniyor.

Pazartesi günü yapılan bir araştırma, kutup buzulların erimesinin gezegenimizin daha yavaş dönmesine neden olduğunu ve günlerin uzunluğunu “benzeri görülmemiş” bir oranda arttırdığını gösteriyor.

Buzullar Eriyor, Dünya’nın Dönüşü Yavaşlıyor!

NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’ndan ortak yazar Surendra Adhikari, AFP’ye verdiği demeçte, Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yayınlanan makalenin, Grönland ve Antarktika’dan akan suyun ekvator çevresinde daha fazla kütleye neden olduğunu gösterdiğini gösteriyor.

ETH Zürih’ten ortak yazar Benedikt Soja, “Bu, bir patencinin önce kollarını vücuduna yakın tutup sonra uzatarak piruet yapmasına benziyor. Başlangıçta hızlı olan dönüş yavaşlıyor çünkü kütleler dönme ekseninden uzaklaşıyor ve fiziksel atalet artıyor” açıklamasıyla ürküttü.

Dünya genellikle bir küre olarak düşünülür, ancak onu ekvatorun etrafında biraz satsuma gibi çıkıntı yapan “basık küresel” olarak adlandırmak daha doğru olur.

Dahası, okyanusları ve kabukları etkileyen günlük gelgitlerin etkilerinden, tektonik plakaların sürüklenmesinden kaynaklanan uzun vadeli etkilere ve depremler ile yanardağların neden olduğu ani, şiddetli değişimlere kadar şekli sürekli değişiyor.

Dünya daha yavaş dönerse, günün uzunluğu standart ölçü olan 86.400 saniyeden birkaç milisaniye artar.

Şu anda yavaşlamanın daha önemli bir nedeni, milyonlarca yıl boyunca yüzyılda 2,40 milisaniyelik kademeli bir yavaşlamaya neden olan “gelgit sürtünmesi” adı verilen bir süreçte okyanusları çeken Ay’ın çekim kuvvetidir.

Ancak Adhikari, yeni çalışmanın şaşırtıcı bir sonuca vardığını, eğer insanlar yüksek oranda sera gazı salmaya devam ederse, ısınan iklimin etkisinin 21. yüzyılın sonunda Ay’ın çekiminden daha büyük olacağını söyledi.

Ancak Adhikari, “Uzay ve Dünya navigasyonu için kesinlikle pek çok sonuç var” dedi.

Herhangi bir anda Dünya’nın tam yönünü bilmek, Voyager sondaları gibi, şu anda güneş sistemimizin oldukça ötesinde bulunan ve bir santimetrelik hafif bir sapmanın bile kilometrelerce uzakta olabileceği bir uzay gemisiyle iletişim kurmaya çalışırken çok önemlidir.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Temmuz Ayı Burç Yorumları 2024

casino siteleri onwin hack forum