32,4504$% -0.15
34,8290€% -0.66
40,7959£% -0.56
2.441,26%0,23
2.337,84%0,27
9.915,62%2,05
2073149฿%0.9095
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batılı güçleri İsrail’in Lübnan’a saldırma ve bölgeye “savaş yayma” planlarına destek vermekle suçladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Haziran’da AK Parti’den milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, “İsrail artık gözünü Lübnan’a dikmiş durumda ve perde arkasında Batılı güçlerin İsrail’in sırtını sıvazladığını, hatta onları desteklediğini görüyoruz.” dedi.
İsrail Başbakanı Benjamin “Netanyahu’nun savaşı bölgeye yayma planları büyük bir felakete yol açacaktır” dedi.
Erdoğan’ın bu sözleri, İsrail güçleri ile Lübnan’ın İran destekli Hizbullah’ı arasında sınır ötesi çatışmaların artmasıyla ilgili endişelerin arttığı ve bunun tam teşekküllü bir savaşa dönüşebileceği korkularını körüklediği bir dönemde geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle Batılı güçleri eleştirerek, “Adaletten bahseden devletlerin Netanyahu’nun esiri olması acıklıdır.” dedi.
Erdoğan ayrıca İslam ülkelerini de tavır almaya çağırdı.
“İslam dünyası ve kardeş ülkeler Batı’dan önce tepki göstermeli. Sanki üzerlerine ölü toprak serpilmiş gibi davrandıklarını üzüntüyle izliyoruz. Bazıları Batılı büyük adamlardan iyi bir iş alabilmek için Filistin direnişine çamur atmaya çalışabilir ama biz hakkı savunacağız, masumların yanında ve katillere karşı duracağız” diye konuştu.
Lübnan sınırındaki şiddet, Hamas militanlarının İsrail’in güneyine saldırı düzenlemesinin ardından patlak verdi ve İsrail’in devam eden büyük bir misilleme operasyonunu tetikledi.
Netanyahu, İsrail kuvvetlerinin şu anda Gazze savaşının en yoğun kısmını tamamlamakta olduğunu ve kuzey sınırına yeniden konuşlanacağını ve bu hareketi savunma amaçlı olarak değerlendireceğini söyledi.
Geçtiğimiz hafta İsrail, Lübnan’a saldırı planlarının “onaylandığını ve doğrulandığını” söyledi.
Erdoğan, Gazze’deki savaşın sona ermesine yönelik en etkili adımın Filistin devletinin tanınması olduğunu söyledi.
Savaş, Filistinlilere kendilerine ait bir devlet verilmesi yönündeki küresel baskıyı yeniden canlandırdı.
Ermenistan geçtiğimiz günlerde Filistin devletini tanıdığını ilan ederek İsrail’in büyükelçisini “ağır bir kınama” için çağırmasına neden oldu.
Mayıs ayının sonlarında İspanya, İrlanda ve Norveç, Filistin Devleti’ni resmen tanıdı ve bu hareketi bölgede barışa yönelik bir adım olarak gördüklerini belirtti. O zamandan bu yana Slovenya ve Karayip ülkesi Antigua ve Barbuda da aynı yolu izledi.
Erdoğan, “İnşallah daha fazla ülkenin tanıması için temaslarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Türk-Çek dostluğunun 100. yılı kutlanıyor