32,4504$% -0.15
34,8290€% -0.66
40,7959£% -0.56
2.441,26%0,23
2.337,84%0,27
9.915,62%2,05
2073149฿%0.9095
Isparta’nın batısındaki Eğirdir Gölü, son zamanlarda gölde yaşanan aşırı kirlilik ve kuraklık nedeniyle oluşan yosun patlamasının ardından deniz sümüğüyle kaplandı.
Ülkenin en önemli tatlı su kaynaklarından biri olan Eğirdir Gölü, bir süredir canlılığını korumakta zorluk çekiyor ve gölün durumu bu yıl daha da endişe verici hale geliyor.
Doğa koruma derneğinden bilimsel danışman olan Dr. Erol Kesici, göldeki siyanobakteri kaynaklı yosun patlamasının bazı kıyı bölgelerindeki suyu kapladığını, ancak göl yüzeylerinde de mukus oluşturabildiğini söyledi.
Kesici, makro ve mikro su bitkilerinin aşırı büyümesi nedeniyle gölü ele geçiren kirliliğe ve yetkililerin durumu kontrol altına alamamasına dikkat çekti ve “Gölün tüm alanları bitki örtüsüyle kaplı. Önleyici tedbirler zamanında uygulanmazsa gölün su kalitesinin eski haline dönmesi neredeyse imkansız olacak” diye uyardı.
Bazı zehirli alglerin (siyanobakteriler) de göl suyundaki çözünmüş oksijenin azalmasına hatta tamamen yok olmasına neden olduğunu belirten Kesici, bunun da su kalitesi üzerinde olumsuz bir etki yarattığını belirten Kesici, göldeki düşük oksijen seviyelerine ek olarak, gölün çeşitli yerlerinde yapılan su analiz araştırmalarında, özellikle bu aylarda artan bir tuzluluk oranının ortaya çıktığını belirten Kesici, bu durumun sadece göldeki yaban hayatı için bir tehdit oluşturmadığını, aynı zamanda diğer canlı türlerinde de artışa yol açtığını sözlerine ekledi.
Eğirdir Gölü’nün milyonlarca yıldır yaşayan bir organizma olarak kaldığını, insanların doğasını koruduğunu, doğal çevresini ve iç dinamiklerini hesaba kattığını hatırlatan Kesici, herkesi şu anda da göl havzasını korumak için güçlerini birleştirmeye çağırdı.
Müsilaj kabusu ilk olarak yaklaşık üç yıl önce Marmara Denizi’nde ortaya çıktı ve o zamanlar neredeyse tüm denize yayılmıştı ve hala zaman zaman denizde ortaya çıkıyor.
Sicilya’daki yat enkazında bulunan son cesedin kimliği tespit edildi