DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

STERLİN

40,7959£% -0.56

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ONS

2.337,84%0,27

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2073149฿%0.9095

a

Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail’e Mescid-i Aksa tepkisi

İsrailli bir bakanın Mescid-i Aksa toprakları hakkında fütursuzca söylemlerine Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi.

Türkiye, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa Camii alanına bir sinagog inşa edilmesiyle ilgili son açıklamalarını kınadı ve bunu Kudüs ve kutsal mekanlarının statüsünü ve kimliğini değiştirmeye yönelik yeni ve son derece tehlikeli bir girişim olarak nitelendirdi.

Mescid-i Aksa Tartışmaları Büyüyor

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Salı günü yayınladığı bir açıklamada, Ben-Gvir’in yorumlarının İsrail’in Kudüs’ün statüsünü değiştirmeye yönelik devam eden çabalarının göstergesi olduğunu vurguladı ve bu çabaların İslam dünyasında öfkeye ve sağduyulu kişiler arasında endişeye yol açtığını belirtti.

Açıklamada, Müslümanlar için kutsal bir yer olan El-Aksa Camii’ne yönelik provokasyonların, inancın mensuplarını küresel olarak rencide ettiği ve dünya çapında gerginliği tırmandırdığı vurgulandı. Ayrıca, İsrail’in Filistinlilere yönelik artan saldırılarının bölgesel ve küresel istikrar için giderek artan bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarıldı ve uluslararası toplum, İsrail’in saldırgan eylemlerini engellemek ve Filistinlileri korumak için müdahale etmeye çağrıldı.

Yahudi Güç Partisi lideri Ben-Gvir, Pazartesi günü İsrail Ordu Radyosu’na “Politika Tapınak Dağı’nda (Mescid-i Aksa) ibadete izin veriyor. Yahudiler ve Müslümanlar için eşit yasa var. Oraya bir sinagog inşa ederdim.” dedi.

Mescid-i Aksa kompleksi İslam’ın üçüncü en kutsal yeri ve Filistin ulusal kimliğinin bir sembolüdür, ancak aynı zamanda Yahudiliğin en kutsal yeridir ve MS 70’te Romalılar tarafından yıkılan ikinci tapınağın yeri olarak saygı görür.

İsrail yetkilileri tarafından korunan statükoya göre, Yahudiler ve diğer gayrimüslimler, İsrail tarafından ilhak edilen Doğu Kudüs’teki yerleşkeyi belirli saatlerde ziyaret edebilirler, ancak orada dua etmelerine veya dini semboller sergilemelerine izin verilmez.

Son yıllarda, yerleşkedeki kısıtlamalar Ben Gvir gibi katı dindar milliyetçiler tarafından giderek daha fazla ihlal ediliyor ve bu da Filistinlilerden bazen şiddetli tepkilere yol açıyor.

Ürdün, Ben Gvir’in son açıklamalarına karşılık verdi.

Suudi Arabistan ve Katar da İsrailli bakanın yorumlarını kınadı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Rus kadının katil zanlısı Türkiye’de tutuklandı

onwin