DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

STERLİN

40,7959£% -0.56

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ONS

2.337,84%0,27

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2073149฿%0.9095

a

Değişken hava koşulları tarla ve seralarda verimi etkiliyor

Türkiye'de yaşanan, bazı bölgelerde şiddetli yağış ve dolu, bazı bölgelerde ise kuraklık gibi olağandışı hava koşulları, mahsullere zarar verirken, tarımsal üretimi de sekteye uğrattı.

Türkiye’de yaşanan, bazı bölgelerde şiddetli yağış ve dolu, bazı bölgelerde ise kuraklık gibi olağandışı hava koşulları, mahsullere zarar verirken, tarımsal üretimi de sekteye uğrattı.

Hava Koşulları Verimliliği Olumsuz Etkiliyor

Tarımdaki aksamaların, başta üzüm, domates, salatalık ve biber gibi halihazırda fiyat artışları görülen meyve ve sebzelerde olmak üzere gıda fiyatlarında artışa yol açması bekleniyor.

Türkiye’nin üzüm deposu olarak bilinen Manisa’daki üreticiler, iklim değişikliğinin üzümün verim ve kalitesini önemli ölçüde etkilediğini, kışın sıcak geçmesi nedeniyle bağların uyumadığını, bu yıl rekoltenin çok düşük olacağını söylüyor.

Bölgedeki şarap üreticisi Ali Uçar, “Bu yıl bağlarımız hem soğuktan hem dondan etkilendi, hem de dolu yağdı. Normal şartlarda bir hektar bağdan 600-700 kilo üzüm hasadı yapılırken, bu yıl ancak 150-200 kilo kadar üzüm hasadı yapılabiliyor. Aşırı sıcaktan dolayı bazı ürünler yandı” diye konuştu.

Çiftçi Levent Güngör de bu yıl rekoltenin yüzde 50 oranında düştüğünü söyledi ve “Hava sıcaklığı sıfırın altına düşmezse bağlar uyuyamaz, dinlenemez. Bu hafta sıcaklıkların artması bekleniyor. Bu güneş yanığına neden olur; Geçen hafta iki gün süren aşırı sıcaklıklar nedeniyle pek çok üzüm bağı güneşte yandı” ifadelerini kullandı.

Yetkililer, bölgede henüz verim değerlendirme çalışması yapılmadığını ancak değişen iklim koşulları nedeniyle bu yıl üzüm rekoltesinin düşük beklendiğini belirtti.

Kırklareli’de geçtiğimiz hafta etkili olan dolu ve ardından şiddetli yağış tarlalardaki buğday, arpa ve ayçiçeği mahsullerine zarar verirken, meyve ağaçları da büyük zarar gördü.

Antalya’da bahar aylarında dolu ve sağanak yağış nedeniyle zarar gören seralar, yüksek sıcaklıklar nedeniyle zor günler yaşıyor.

Yaklaşık 13.500 dönümlük topraksız seralarda bitkilerin tozlaşması için gerekli olan bombus arıları, yüksek sıcaklıklar nedeniyle zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Aşırı sıcaklık hem sera alanlarını hem de iç mekanları etkileyerek bitkilerin polen üretememesine neden oluyor ve mahsullerin bakımını ve hasadını yapanların işlerini aksatıyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Netanyahu İsrail savaş kabinesini feshetti

casino siteleri onwin hack forum