32,4504$% -0.15
34,8290€% -0.66
40,7959£% -0.56
2.441,26%0,23
2.337,84%0,27
9.915,62%2,05
2073149฿%0.9095
24 Mayıs’ta İstanbul’da düzenlenen etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hiçbir yatırımcı Türkiye’ye güvendiğinden pişman değil” dedi.
“Türkiye’yi kazanarak kazanmayı hedefleyen hiçbir girişimci sonradan pişmanlık duymadı” diye konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin bir yatırım merkezi olarak güvenilirliğini vurguladı ve İstanbul’u küresel bir finans merkezine dönüştürme sözü verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, karşılıklı yarar temelinde işbirliğini güçlendirme sözü vererek, İstanbul’un finansal güç merkezi statüsünü yükseltme planlarının ana hatlarını çizdi.
“Türkiye’ye güvenen hiç kimse, hiçbir yatırımcı bundan pişman olmadı.” diyerek Türk kurumlarının yatırımcıları desteklemeye hazır olduğunu vurguladı.
Erdoğan konuşmasında küresel finans sistemini hedef alarak sistemin eksikliklerini eleştirdi ve daha kapsayıcı bir yaklaşımın savunuculuğunu yaptı.
“Dünyanın dev bir köye dönüştüğü bugün, sınırlar ve mesafeler bizi koruyamaz.” diyerek mevcut “seçkinlerin küresel birbirine bağlılığı umursamamasına” karşı çıktı.
Sistemik değişim çağrısında bulunan Erdoğan, mevcut mali yapının doğasında olan sömürüyü kınadı.
Zenginlik eşitsizliğine ilişkin net istatistiklere atıfta bulunan Erdoğan, küresel servetin en zengin yüzde 1’lik kesimde yoğunlaştığını ve buna en alttaki yüzde 50’lik kesimin sahip olduğu yetersiz payın yan yana geldiğini vurguladı.
Bu olguyu kapitalist sistemin tekelleşme ve para kazanma eğilimine bağlayarak, “Küresel olarak yoksullardan zenginlere artan bir servet aktarımı var” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevcut sistemin yoksulluğu hafifletmek yerine sürekli hale getirdiğini belirterek, “Yoksulları daha da yoksullaştıran bu sistemin sorunlara çare olamayacağını kabul etmek gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Alternatif bir model öneren Erdoğan, “Türkiye’de katılım finansı olarak da bilinen İslami finansı” savundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal adalete ve olumlu sosyal etkiye odaklandığının altını çizerek bunu küresel ekonomik zorluklara uygulanabilir bir çözüm olarak konumlandırdı.
Türkiye’de ve Müslüman ağırlıklı diğer ülkelerde yaygın olan katılım bankacılığının adalet, ahlak ve sürdürülebilirlik ilkelerini öne çıkardığını söyledi. Erdoğan, sektördeki payını artırmayı planladığını açıklayarak, yakın gelecekte mevcut yüzde 9’dan yüzde 15’e ciddi bir artış sağlamayı hedefliyor.
Erdoğan, “Son 21 yılda Türk ekonomisine başarı getiren bir hükümet olarak katılım finansmanını hak ettiği yerlere getireceğiz” dedi.
Yeni Müfredat Onaylandı