32,4504$% -0.15
34,8290€% -0.66
40,7959£% -0.56
2.441,26%0,23
2.337,84%0,27
9.915,62%2,05
2073149฿%0.9095
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pazartesi günü Birleşmiş Milletler’i eleştirdi ve bir reform çağrısında bulunarak, mevcut küresel zorluklarla başa çıkmak için gereken liderliği göstermede başarısız olduğunu belirtti.
New York’taki BM Gelecek Zirvesi’ne hitap eden Fidan, “Hem uluslararası toplum hem de Birleşmiş Milletler tarihi bir sınavla karşı karşıya. Krizlere ve çatışmalara çözüm üretme yeteneğimiz azalırken, gelir dağılımındaki adaletsizlikler derinleşiyor.” dedi.
Fidan, BM’nin insanlığa yönelik giderek artan tehditlerle etkili bir şekilde mücadele edemediğini vurgulayarak, küresel sorunlara kolektif çözümler üretmek için yeni bir yapının gerekli olduğunu ileri sürdü.
“Daha adil, kapsayıcı ve etkili bir çok taraflı modele ihtiyacımız var. Birleşmiş Milletler’de, özellikle Güvenlik Konseyi’nde kapsamlı bir reforma ihtiyaç var. Aslında dünya beşten büyüktür.” dedi ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Güvenlik Konseyi’nin temsiliyet dışı yapısını ele almak için BM reformları çağrısına yankı yaptı.
Fidan, BM’nin Gazze’deki devam eden çatışma da dahil olmak üzere çeşitli uluslararası krizlere yetersiz tepki verdiğini vurguladı. Bu çatışma, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 41.000’den fazla kişinin ölümüne ve 95.000’den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu.
Fidan, Güvenlik Konseyi’ni birkaç ülkeden oluşan “ayrıcalıklı bir klik” tarafından kontrol edildiği için eleştirdi ve bu durumun Genel Kurul kararlarını uygulama yetersizliğine yol açtığını söyledi.
“Uluslararası barış ve güvenlik, sınırlı sayıda ülkeden oluşan ayrıcalıklı bir kliğin iradesine bırakılamaz” dedi.
Artan küresel kutuplaşma ortamında diyaloğu teşvik etmek için etkili araç ve mekanizmaların gerekliliğini vurguladı ve uluslararası finansal mimarinin reformunun sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için elzem olduğunu belirtti.
“Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmanın tek yolu budur. Bu hedeflere ulaşmak için çalışmaya ve görüşlerimizi her platformda dile getirmeye devam edeceğiz” dedi.
Özellikle dijitalleşme ve yapay zeka olmak üzere yeni teknolojilerin etkisine değinen Fidan, Türkiye’nin Gelecek Paktı’nın önemli bir parçası olan Küresel Dijital Kompakt’a desteğini dile getirdi.
“Uluslararası toplumun, gelişmiş ülkeler ile En Az Gelişmiş Ülkeler arasındaki dijital uçurumu kapatma gibi kritik bir görevi olan Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası’na desteğini artırmasını bekliyoruz” diye ekledi.
Erdoğan: Türkiye, Almanya ile köklü bağları güçlendirmeye hazır