DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

STERLİN

40,7959£% -0.56

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ONS

2.337,84%0,27

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2073149฿%0.9095

a

Bakan Fidan Türkiye-Çin İlişkileri Toplantısında

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Çin'de üst düzey yetkililerle önemli toplantılar gerçekleştiriyor. Öne çıkan konulardan biri de tedarik zinciri.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Çin’de üst düzey yetkililerle önemli toplantılar gerçekleştiriyor. Öne çıkan konulardan biri de tedarik zinciri.

Fidan’ın Çin Temasları Başları

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin ziyaretinin ilk gününde pazartesi günü düzenlenen konferansa katılarak, Ankara ile Pekin arasındaki ekonomik ilişkilerin önemine değindi.

Bakan Fidan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye ve Çin’in küresel tedarik zincirinin korunmasında önemli roller oynadığını söyledi. Fidan, mevkidaşı Wang Yi’nin davetlisi olarak gittiği Pekin’de yaptığı konuşmada, ülkenin dünyanın ikinci büyük ekonomisi konumuna ve küresel ekonomik büyümeye katkısına dikkat çekti. Türkiye’nin güçlü üretim kapasitesine, genç ve dinamik nüfusuna, gelişmiş altyapısına, siyasi istikrarına ve lojistik yeteneklerine de dikkat çekti.

Değişen Dünya Düzeninde Türkiye-Çin İlişkileri

Bakan Fidan, Cin ve Küreselleşme Merkezi’nde “Değişen Dünya Düzeninde Türkiye-Çin İlişkileri” konulu konuşmasında Trans-Hazar Doğu-Batı Orta Koridor Girişimi’ne değindi. Bu ticaret yolu Türkiye’den başlayıp Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’ne (BRI) paralel olarak Kafkaslar, Hazar Denizi ve Orta Asya üzerinden Çin’e ulaşacak.

Fidan, Orta Koridor olarak da adlandırılan girişimin, Avrupa ile Asya arasındaki deniz yolundan yaklaşık 2 bin kilometre (1.242 mil) daha kısa bir kara yolu sağlayarak seyahat süresini 15 gün kısalttığını kaydetti. Orta Koridor’un, Karadeniz ve Akdeniz havzalarının yanı sıra Avrupa ve Afrika’nın diğer bölgelerine kesintisiz ve hızlı erişim açısından faydalarını da vurguladı.

Hakan Fidan, iki girişim arasındaki işbirliğinin uyumlaştırılması ve geliştirilmesi amacıyla iki ülke arasında 2015 yılında imzalanan mutabakat zaptına da dikkat çekti. Orta koridorun Cin’in kemeri ve yol girişimi ile hizalanmasının öneminin altını çizerek, özellikle Rusya-Ukrayna savaşı ve Kızıldeniz ve Gazze’de çatışmalar göz önüne alındığında, projenin artan jeopolitik riskler arasında daha da önemli hale geldiğini kaydetti.

Fidan, Orta Koridor ile Irak’ın güneyindeki Basra ilinden kuzeyde Türkiye’ye kadar uzanan Kalkınma Yolu projesi gibi diğer girişimler arasındaki sinerjinin öneminin altını çizdi. Bunun, müreffeh bir bölgesel entegrasyon için Avrasya’nın ekonomik güç merkezlerini birbirine bağlayabileceğini öne sürdü.

Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan gümrük birliği anlaşmasına ve BRICS bloğu gibi platformlarda farklı ortaklarla yeni işbirliği fırsatları arayışına değindi.

Önümüzdeki hafta Rusya’da bir BRICS zirvesine katılacağını ve Ankara’nın Asya ve Afrika’da işbirliği ve çok taraflılığa verdiği desteği dile getirdiğini söyledi.

Teröre karşı ortak hareket, Refah’taki trajedi, Türkiye ile Çin arasında tedarik zinciri başta olmak üzere ekonomik ve ticari ilişkiler de toplantıda öne çıktı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Cumhurbaşkanı Erdoğan muhalefeti özeleştiri yapmaya davet etti

casino siteleri onwin hack forum