32,4504$% -0.15
34,8290€% -0.66
40,7959£% -0.56
2.441,26%0,23
2.337,84%0,27
9.915,62%2,05
2073149฿%0.9095
Aşırı sıcaklar ve artan maliyetler meyve ve sebze fiyatlarını artırıyor. İşte, çarşı ve pazarda son durum!
Tüketicilere daha fazla ürün sunulduğu için meyve ve sebze fiyatları normalde yaz aylarında kış aylarına göre düşecektir. Ancak bu yıl bu durum gerçekleşmiyor. Uzmanlara göre fiyatları yukarı çeken iki temel faktör var: Türkiye’yi etkisi altına alan ve meyve-sebze üretimini azaltan iklim değişikliğine bağlı kuraklık ve çiftçilerin artan maliyetleri.
Örneğin domates ve salatalığın kilosu 40 lira ile 50 lira civarında seyrederken, süpermarketlerde peynir ve üzümün kilosu 100 liradan satılıyor. Süpermarketlerde ve açık pazarlarda en ucuz meyvenin kilosu 50 liradan az olmuyor.
Uzmanlara göre meyve ve sebze fiyatlarındaki artışın sorumlusu kuraklık ve çiftçilerin artan maliyetleri.
Ziraat Mühendisleri Odaları (ZMO) Başkanı Remzi Suiçmez, “Bu yıl aşırı sıcakların üretime etkisi geçen yıla göre çok daha büyük” dedi.
Ayrıca, yüksek dizel yakıt fiyatları ve yüksek nakliye maliyetlerinin de olumsuz etkileri olduğunu sözlerine ekledi.
Aşırı sıcakların hangi ürüne ne kadar zarar verdiğini tahmin etmenin zor olduğunu söyleyen Suiçmez, ancak İç Anadolu Bölgesi’nde tahıl üretiminde yüzde 30’a varan düşüş olabileceği değerlendirildiğini ifade etti.
Ayrıca ürünlerin tarım alanlarından şehirlere taşınması sırasında ortaya çıkan israfa da değindi. Suiçmez, “Süpermarketlerdeki fiyatların yüksek olması da bu israfla ilgili olabilir” dedi.
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, aşırı sıcakların güneydeki Adana’da karpuz, kavun ve domates üretimini etkilediğini, Manisa’nın batısındaki üzüm bağlarını da etkilediğini söyledi.
Bayraktar, tarım arazilerini sulama maliyetlerinin arttığı bir dönemde kuraklık nedeniyle çiftçilerin daha fazla sulamaya yönelmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Dernekten elde edilen veriler, çiftçilerin kullandığı malzemelerin fiyatlarının da arttığını gösteriyor.
Gübre ve motorin fiyatları haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,8 ve yüzde 5,1 oranında arttı. Elektrik fiyatları ve bazı pestisit fiyatları yıllık bazda yüzde 19,8 ve yüzde 50 arttı. Motorin fiyatındaki yıllık artış ise yüzde 78,5 oldu.
52 yaşındaki ev hanımı Ayten Gürel, haftada bir pazardan alışveriş yapmanın kendisine geçen yaz 500 ila 600 lira arasında mal olduğunu ancak şu anda aldığı meyve ve sebzeye en az 800 lira ödediğini söyledi.
Merkez Bankası verilerine göre, haziran ayında yaş meyve sebze fiyatları bir ay öncesine göre yüzde 6 oranında artarak yıllık artış oranını yüzde 78,6’ya çıkardı.
Geçtiğimiz ay tüketici fiyatları yüzde 1,64 oranında yükselirken yıllık enflasyon yüzde 71,6’ya geriledi.
Ev sahipleri kiracılardan ek teminat talep ediyor