32,4504$% -0.15
34,8290€% -0.66
40,7959£% -0.56
2.441,26%0,23
2.337,84%0,27
9.915,62%2,05
2073149฿%0.9095
Günümüzde üzerine yatırım yapılan ve değerli görülen madenler arasında altın ilk sıralarda yer almaktadır. Çeşitli maden noktalarından büyük bir emek ile çıkarılan altın bu süreci merak eden kişiler tarafından altın nasıl çıkarılır sorusu ile sıklıkla araştırılmaktadır.
Öncelikle altının çıkarılması işleminden ziyade altının nasıl meydana geldiğinin bilinmesi gerekir. Toprak altında magma adı verilen sıvının çeşitli faktörler sebebiyle zaman içerisinde katılaşması ile meydana gelen altın ayrıştırma tekniği kullanılarak madenlerden çıkarılmaktadır. Ayrıştırma tekniğinin kullanılmasının asıl nedeni farklı maddelerle veya kayaçlar ile bütünleşmesidir.
Bir önceki başlıkta genel bir açıklama ile altının madenlerden nasıl çıkarıldığı ve öncesinde nasıl oluştuğu açıklanmıştı. Konuyla alakalı olarak altın madenciliği, nasıl yapıldığı ve nerelerde bulunduğu konusuyla sıklıkla ele alınmaktadır. İnternet üzerinden altın madenciliği hakkında bilgiler kolaylıkla bulunabileceği gibi bu süreç hakkında merak ettiklerinize de kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Altın madenlerinde yapılan toprağın kazınması işlemi ile birlikte altın yataklarına ulaşmak mümkündür. Daha önce de bahsedildiği gibi başka maddelerin ve kayaçların arasında katılaşan altının bu kazı işleminden sonra ayrıştırma yöntemi ile çıkarılması mümkündür. Her ne kadar nadir bir işlem olsa da büyük kepçelerin kaya parçalarını kopararak öğütme işlemi sonucunda da altın meydana çıkarılabilmektedir. Altının çıkarılmasından sonra ise işlenme süreci başlamaktadır.
Altının işlenme süreci nasıldır sorusu, bu konu kapsamında ele alınan içeriklerden birisidir. Eritme tekniğine bakıldığında madenden çıkarılan altınlar 1064 derece sıcaklıklarda eritilerek sıvı hale getirilir. Böylece altına şekil vermek ve işlemek çok daha kolay olacaktır. Bunun yanı sıra çeşitli kimyasallar kullanılarak da altının işlenmesi mümkündür.
Özellikle söz konusu altının saflaştırılması olduğunda karbon ve siyanür gibi kimyasallar tercih edilmektedir. Bu tip işlemlerden geçirildikten sonra altınlar kayaçlardan ve çeşitli katmanlardan ayrıştırılarak saf halini alır. Bu sürecin ardından altına şekil vermek ve ona en son halini vermek mümkündür.
Altının madenden çıkarılması, ayrıştırılması, saflaştırılması ve eritilmesi gibi işlemlerin ardından son halini alabilmesi için belli başlı işlemlerden geçmesi gerekir. Altının son halini alma süreci, genellikle eritme işlemi ile yapılır. Katı halde bulunan altın yüksek ısı sebebiyle daha yumuşak bir kıvama gelerek son şeklini kolaylıkla alabilir. Aynı zamanda çıkarılan altınlar, farklı renklerde ve türlerde olabilir.
Sıralanan bu altın türleri kendi içerisinde farklı süreçlerden geçerek bugün çeşitli kuyumcularda ve diğer satış noktalarında yerini en son halleriyle almaktadır. Her bir altının nasıl işlendiğini ve son şeklini aldığını öğrenmek için yapmanız gereken tek şey altının rengine ve türüne göre işlenmesini araştırmak olacaktır.
Altın Hesabı Nedir? Altın Hesabı Nasıl Açılır?